На 25 ноември 2011 г. се проведе  Кръгла маса на тема: „Неравностойните замени на гори и земи – позицията на гражданите, държавата и Европейския съюз”.
Присъстваха представители на държавни институции, научни учреждения, политически партии, граждански и екологични организации, медии.
Кръглата маса бе открита от председателя на Инициативния комитет за приемане на Закон за връщане на заграбените чрез замени гори и земи и председател на Зелена партия - Александър Каракачанов.
Встъпление на тема: "Историята на замените" направиха доц. Георги Костов, председател на Селскостопанската академия и бивш зам. министър на Министерството на земеделието и горите и  Христо Николов от Зелени Балкани.
Александър Каракачанов представи процедурата, открита от ЕК за проверка на легитимността на замените, както и внесеният в Народното събрание от Инициативния комитет -  Закон за връщане на заграбените чрез замени гори и земи.
На базата на обменената информация, участниците се обединиха около няколко основни следващи стъпки в работата срещу неправомерните замени на гори и земи:
- Изпращане на информация до ЕК;
- Искане на информация за отговора на българското правителство на процедурата открита от ЕК;
- Издирване и огласяване на основните притежатели на заменени гори и земи;
- Участие на български експерти от неправителствени организации при идването на представители на ЕК в България.
Подкрепена беше и инициативата за приемане на предложения в Народното събрание - Закон за връщане на заграбените чрез замени гори и земи, като единствена възможност  за възстановяване на нанесените щети на държавата и обществото.