Статии и интервюта

В БЪЛГАРИЯ ЗА ГОДИНИТЕ НА ПРЕХОДА БЯХА ПРИЛОЖЕНИ ПРАКТИЧЕСКИ ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ НАЧИНИ ЗА ОГРАБВАНЕ НА ДЪРЖАВАТА И НЕЙНИТЕ ГРАЖДАНИ, НО НАЙ-ГОЛЯМОТО Е ДАНЪЧНАТА СИСТЕМА!

Интервюто е публикувано със съкращения във в. Шоу на 30.03.2011 г.

- Г-н Каракачанов, твърдите че в България за последните 20 години са прилагани всички възможни начини за ограбване. Кои са те?

А.К.: Надали бих могъл да изредя всичките тук, но ще ви кажа по-основните, тези с най-голям принос за съсипването на икономиката ни и мизерията на населението. Те се основават на три „благодатни” условия в държавата, които се поддържат от нейното политическо и административно ръководство през всичките тези години. Това, първо е, огромната корупция в държавните органи, която позволява масово неспазване на законите. Второ, съзнателно или по некадърност създаване на подходящо за далавераджийство законодателство и, трето, провеждане на икономическа политика в ущърб на гражданите и в интерес на икономико-политически кръгове. Като основни начини бих посочил:

-                     Корупцията в митниците, която в някои периоди достигаше до там, че бихме могли да я характеризираме не като държавна, а като частна структура, работеща в изключителен интерес на част от бюрокрацията и стоящите зад нея политици. Преките загуби за държавата през годините на прехода са със сигурност милиарди евро. А към това трябва да прибавим и косвените, които вероятно са повече, защото нелегалния внос на селскостопанска и промишлена продукция съсипа хиляди дребни и средни производители. Тъжното е, че самите производители едва напоследък започнаха организирано да се противопоставят на това разбойничество. 

Автор : Интервю на Соня СИРОМАХОВА

23 October 2008

НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА ЗАЩО СЕ ПРЕАСФАЛТИРАТ ЦЕНТРАЛНИ БУЛЕВАРДИ, КОИТО ВЪОБЩЕ НЯМАТ НУЖДА ОТ ТОВА

АКО БОЙКО БОРИСОВ СТАНЕ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ЩЕ СЕ ОПЛАКВА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И ЩЕ ИСКА ДА СТАНЕ  НЕГОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ , ЗА  ДА МУ РЕШИ ЕВРОПА ПРОБЛЕМИТЕ, КАЗВА ОЩЕ АЛЕКСАНДЪР КАРАКАЧАНОВ

Александър Каракачнов е  роден е на 11 септември 1960 г. в София. Завършва гимназия в Москва, философия в Софийския университет "Климент Охридски". Съветник в Общинския народен съвет в София до 10 ноември 1989. По това време започват конфликтите му с властите. Активен участник и член на Русенския комитет (1988), съосновател на Клуба за гласност и преустройство; секретар на "Екогласност" (сдружението е учредено в неговия апартамент на 11 април 1989 г.) , съосновател на Зелената партия; член на СДС от края на 1989. Временен кмет на София, 1990-1991 с мандата на СДС. Научен сътрудник в Националния център за изучаване на общественото мнение /НЦИОМ/. Член на "Ротари клуб". В момента е председател на Национален изпълнителен съвет на ПП "Зелена партия/Българските зелени".

Господин  Каракачанов, не станахте ли много зелените формации у нас?
Не, погледнете земеделските, социалдемократическите и т.н. , чет нямат.
На местните избори се явихме 2 партии – Зелена България и Зелена партия. През тази пролет се обединихме в Зелена партия – Българските зелени. Това е уникален случай – две партии да се обединят, без да се създаде трета. За момента зеленото пространство е обединено и ако има други желаещи, да дойдат при нас. На изборите за Европейски парламент ще се явим самостоятелно.

Ето го коледното настроение! Хиляди хора чакат с нетърпение момента , в който ще внесат трупа в хола, ще го набучат на кръстачката и ще си го украсят и всички ще ахнат от възхита. Не искам да съм лицемерна и аз като дете си спомням как с мама украсявахме умрялото дръвче и му се радвах, но най вече си спомням ужаса след това, като го развалим и малките иглички се изръсят по килима. Благодаря на мама, че ме научи без да иска да мразя да имаме жива - умряла елха в къщи, защото винаги моя беше задачата да я разваля и да почистя след това килима. Беше ужасно трудно и досадно. В моето семейство може би от 9 години няма „жива” елха. Купихме си изкуствена, която дори е по хубава. Между другото не разбирам как може на някой да му харесва традиционната елха, която се предлага от разни неясни субекти. Тя е рехава и грозна и за съжаление умряла напълно напразно.

Излизането от икономическата криза е пряко свързано с преодоляването на кризата в левицата

 

Ал. Каракачанов във в-к "Дума"

3 Декември 2010, брой 279

В броя на в-к ДУМА от 8 ноември т.г. имах удоволствието да дам интервю и казах някои истини за това как и защо бяха сринати цели отрасли в нашата икономика. Не чух нито един аргумент, който да опревергава моята теза, но за сметка на това ми бе поставен въпросът "Кому са нужни подобни интервюта?".
Именно на този изключително важен въпрос ще се опитам да отговоря.

Интервю на Лилия Томова с Александър Каракачанов във вестник „Дума”

„Ляв човек съм - в лявото е справедливостта”

 

Александър Каракачанов е роден на 11 септември 1960 г. в София. Доктор е по философия, магистър по макроикономика. Съучредител на дисидентските организации - Русенския комитет, "Екогласност" (сдружението е учредено в апартамента му през април 1989 г.), Клубовете за гласност и преустройство. Народен представител в Седмото Велико и в 38-ото НС. Кмет на София (17 октомври 1990 - 20 октомври 1991 г.). Председател на Зелената партия. Владее руски и английски език. Женен е, има две деца.

 

- Бяхте, ако не баща, то поне, ако позволите да се пошегувам, "баткото на българската демокрация", г-н Каракачанов. Днес питате ли се - "Каква я мислихме, каква стана"? Или не?

- Бях на 29 години и всичко, което съм правил, е било напълно съзнателно и с ясна сметка за възможните последици. Тези, които се съмняват, могат да прочетат на сайта на Зелената партия книгата за "Екогласност", на която бях секретар и която организира първите открити обществени прояви, несанкционирани от властта след повече от 40 години тоталитарно управление. Те са подписката, събранията и шествието на "Екогласност" през есента на 1989 г. Те изиграха огромна роля за разкрепостяването на общественото съзнание. Това бе най-важното, за да почнат промените, а дали е бащинство или друго роднинство - това е просто литература...