Коалицията „За да остане природа в България” смята, че Изпълнителна агенция по горите се е поддала на натиска за застрояване на Природен парк Витоша от фирмата „Витоша ски”, свързана според съобщения в медиите с банкера Цеко Минев, председател на Българска федерация ски.

В момента текат и промени в Закона за горите и още няколко закона.Те ще позволят на частни инвеститори да застрояват безсрочно, без конкурс и срещу ограничени такси държавни гори в защитените територии, които ще продължат да се водят такива, но само на хартия. Това означава изсичане и улеснено застрояване с частни ски съоръжения на държавните гори на защитените територии в България, които представляват едва 5% от територията на страната. Повече от половината от тази площ са природните паркове като Витоша, които са и най-уязвими.

В момента законодателството не позволява в Природен парк Витоша да се построи по-голяма ски зона. Разрешена е подмяна на старите съоръжения с нови при определени условия. Коалицията „За да остане природа в България” отдавна подкрепя това да се случи.

Идеята обаче е да се построи нова, по-голяма ски зона. Постът на директора на Природен парк Витоша е важен, защото той трябва да даде становище по евентуалното строителство на нови долни и горни станции на лифтове и друга инфраструктура за по-голямата ски зона.


В същото време правителството толерира незаконното заграбване на 650 декара от Национален парк Пирин за ски зона Банско, което представлява използване на 65% повече площ от официално разрешеното във вековна иглолистна гора под защитата на ЮНЕСКО. Само тази година бяха дадени и 3,6 млн. лв. от парите на данъкоплатците за ски купи в частния курорт. 

Коалицията „За да остане природа в България” ще продължи да уведомява българските граждани и европейските институции за продължаващите опити да се даде на частни интереси да ползват безпрепятствено обществени блага, каквито са горите и природата на България.

http://wwf.bg/news_facts/?203673/wwf-vitosha-management-changes