По-известен сред местните като Дървото на желанията, столетникът от Нисово спечели българския конкурс с историята за млада, сляпа танцьорка, живяла някога в близката воденица, която прогледнала, след като намазали очите й със сок от бряста. Легендата разказаха учениците от клуб „Екология” на ОУ „Христо Ботев”, с. Щръклево, Русенско. Благодарение на нея и на подкрепата, която децата събраха за своето любимо дърво, то получи 1 245 уникална гласа в онлайн вота за „Дърво с корен 2011”, което го нареди на първо място сред десетте финалисти в конкурса и му отреди привилегията да представи България в международната надпревара.

„Европейско дърво на годината 2012” търси онова дърво, което е най-близко до сърцето, дърво с история, която сплотява общността и показва ценността на дърветата в бита, културата, историята и спомените на хората. Конкурсът се провежда за втора поредна година, като интересът към него нараства все повече. В първото издание през 2011 г. взеха участие 5 държави, а в настоящето те вече са 7, след присъединяването на Франция и Полша. Във Франция инициативата набра голяма популярност и привлече близо 500 участници, включително от презокеанските територии на страната в Карибския басейн. Очаква се догодина броят на желаещите да се включат в европейския конкурс да нарасне още, като за момента има заявен интерес дори от държави от други континенти.

 Победителят в „Европейско дърво на годината 2012” ще бъде обявен на 1 март 2012 г., а церемонията по награждаване ще се проведе в Брюксел, Белгия.

Фондация ЕКООБЩНОСТ

http://www.bepf-bg.org/