Декларация на Зелената партия

Правителството иска да вдигне забраната от ГМО

След като реши да унищожи природата на Пирин, правителството се готви сега да разреши и освобождаването на ГМО в България!
Предложения за обсъждане Проект на Постановление на Министерския съвет (ПМС) МОСВ отваря вратичка за освобождаването на ГМО на територията на България. Това се предвижда да стане чрез изменение и допълнение на Наредбата за публичния регистър на операторите, които извършват дейности по приложение №1 към чл.3, т.1 от Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети.  В нея се регламентира регистрирането на "площите на които е разрешено освобождаването на ГМО". Има още много текстове, свързани с ГМО.

Всичко това става в пълно противоречие със Законът за генетично модифицирани организми, забранява освобождаването на ГМО в околната среда и тяхното отглеждане в България.

Очевидно управляващите даже не считат за нужно да променят закона, а смятат да действат в пълно противоречие с принципите на една правова държава.

Зелената партия призовава българските граждани активно да се противопоставим на поредния опит да се застраши здравето ни в угода на частни интереси.

9 март 2016

НИС на ЗП