Становище на Зелената партия по повод второто правителство с министър-председател Бойко Борисов

Избраното от 43-то Народно събрание коалиционно правителство с министър-председател Бойко Борисов е подкрепяно от четири политически сили (ГЕРБ, РФ, ПФ и АБВ), като три от тях участват в него със свои представители. Дали тази най-голяма за периода на прехода многопартийна коалиция е проява на политическа и коалиционна култура или просто желание за задържане на властта на всяка цена, това ще стане тепърва ясно. По-важното е дали ще има нова икономическа и социална политика, от която така настоятелно се нуждае страната. За съжаление няма никакви ясни признаци за последното! Слабите пориви на мимикриращата като "лява" АБВ за промяна на данъчната система, която облагодетелства свръхбогатите в България, бяха посечени още в началото. Това не попречи на тази партия да консумира един от вицепремиерските постове. Гръмките фрази за борба с корупцията се насочват към поредните структурни промени в сферата на съдебната власт, които ще дадат повод за кадрови промени, но не водят до поименно посочване и наказание за корумпираните и на облагодетелстваните от тях "бизнес структури".  А възможности за последното има множество и те не са въпрос толкова на законодателни промени, а на политическа воля.

 Изключително актуален повод за това е приемане на внесения в НС още преди няколко години от Зелената партия (чрез гражданска инициатива) проект за „Закон за връщане на заграбените чрез замени гори и земи“. Ако това не бъде направено, то България ще понесе многомилионни санкции от ЕС, за извършените от правителствата на Сакскуборгготски и Станишев замени на държавни срещу частни земи, с които шепа частни лица спечелиха милиарди лева.

Също така сегашното Народно събрание трябва да вдигне банковата тайна от КТБ, но не само върху авоарите на шепа политици. За да разберем какво се е случило в тази банка трябва да имаме пълна информация за финансовите потоци в нея. За целта като основа може да се използва внесения през 1997 година от Зелената партия  „Закон за отмяна на банковата тайна за лица с несъбираеми кредити“, повече известен като „Закон за кредитните милионери“. Само  така можем да разкрием виновниците, да ги накажем и да си върнем голяма част от парите! Но очевидно новите управляващи не желаят това да стане - твърде много хора от всички политически сили са били ангажирани по един или друг начин с безобразията в КТБ!

България се нуждае от коренно различна социална и икономическа политика от досегашната. Всички изявления на основни фигури в новия Министерски съвет сочат обаче, че не се предвижда такава. За сметка на това се  дават заявки за ново „затягане на коланите“ и то от населението със средни и ниски доходи.

На основание на всички тези факти, които още от сега оформят бъдещата политика на новоизбрания министерски съвет, Зелената партия остава дълбоко скептична по отношение на новото правителство да се справи с отрицателния тренд в развитието на икономиката и да прокара по-социална и по-справедлива политика и не вижда никакво основание за неговата подкрепа.

25.11.2014 г.

НПС на ЗП