Декларация на Зелената партия

Искаме цялата истина  за Корпоративна търговска банка

 

Решенията взимани от „компетентните“ държавни органи във връзка с Корпоративна търговска банка (КТБ) са некомпетентни, безотговорни и грозят с огромни отрицатели последствия българската държава. Те не могат да бъдат други, тъй като повечето от представителите в тези институции нямат никаква реална представа за положение в тази финансова институция, факт който те самите признават. Друга част пък са заинтересовани истината да остане неразкрита. Причина за това е, че повдигането на завесата над КТБ ще освети престъпната дейност на редица "политически дейци" през последните години и те ще трябва да напуснат политическата сцена.

Затова Зелената партия категорично настоява 43-тото Народно събрание да приеме закон за:

- пълна отмяна на банковата тайна за КТБи публикуването в интернет, както на всички кредити, така и на всички депозити и условията по тях в периода поне от десет години. Подобен закон вече е приеман от 38-то НС по предложение на Зелената партия.

- публикуването на всички договори сключени от ръководството, както с юридически, така и с частни лица.

- спешна законодателна промяна, която да позволи търсене на отговорност от колективни органи,  каквито са управителните органи на ръководството на КТБ, БНБ, ДАНС (финансовото разузнаване), министерство на финансите, комисията за финансов надзор, комисията за публичен надзор над одиторите,  които с престъпно си бездействие или действие са допуснали ситуацията с КТБ.

- задължаване на Главния прокурор в срок от три месеца да докладва пред парламента какви обвинения е повдигнал срещу конкретни лица в тези институции, включително и към колективните им органи.

 

НИС на ЗП

25.11. 2014 г.