До председателя на 43-то НС

Г-жа Цецка Цачева

 

Върнете гори и земи за 6 милиарда лева на държавата!

Открито писмо

от

Инициативен комитет за приемане на „Закон за връщане на заграбените чрез замени гори и земи“

 

Уважаема г-жо Цачева,

Обръщам се към Вас от името на Инициативен комитет, който чрез Национална гражданска инициатива (по реда на ЗПУГДВМС), още през юли 2010 г. внесе в Народното събрание /Вх.№ ПГ-016-00-10/ проект на ПРОЕКТ НА ЗАКОН ЗА ВРЪЩАНЕ НА ЗАГРАБЕНИТЕ ЧРЕЗ ЗАМЕНИ ГОРИ И ЗЕМИ “. Неговата цел е отмяна на извършените грабителски заменки по черноморското крайбрежие и планински курорти, и връщане на земи и гори на площ от над 70 хиляди декара и стойност около 6 милиарда лева на държавата!

В изработката на проекта за Закон за връщане на заграбените чрез замени гори и земиса участвали такива безспорни имена, като проф. Георги Близнашки (бивш министър-председател), Петър Обретенов (юрист, бивш секретар на Съвета по законодателство към Министерството на правосъдието), проф. д.ю.н. Владимир Петров (СУ Кл. Охридски) и е подкрепен с подписите на 2200 български граждани.

В нарушение на действащото законодателство, Конституцията и правата на българските граждани, внесеният законопроект вече четвърта година не е допускан за разглеждане в комисиите и пленарна зала на Народното събрание. И това независимо от поетия лично от министър-председателя Бойко Борисов в телевизионния ефир ангажимент той да бъде разгледан!

Г-жо Цачева, както Ви е известно, Европейската комисия вече взе решение, че извършените неравностойни замени представляват нерегламентирана държавна помощ и трябва или да бъдат анулирани, или собствениците да си доплатят. В противен случай българската държава я очакват тежки санкции. Това  решение на Европейската комисия обаче поставя пред тежък морален избор българските управляващи и той се състои в следното:

  1.  Дали да приеме процедурата "доплащане" въз основа на преоценка от вещи лица на извършените замени? Това, при непроменените нрави и корупционни традиции на родната ни администрация,  ще  доведе до нови равнища на облагодетелстване или най-малкото замазване на съществуващата корупция. Като следствие ще има нова поредица от жалби до Европейската комисия.
  2. Дали да се ограничи само до решението на Европейска комисия, което визира единствено замените извършвани през периода 2007-2009 година? Добре известно е, че голяма част от неравностойните замени са правени още от 2003 година насам, а и по-рано! Това означава, че повечето от облагодетелствалите се лица ще останат незасегнати. Хора като  Христо Ковачки, Гриша Ганчев, Евгения и Николай Баневи и др., които в очите на българското население с нищо не са по-различни от Цветан Василев и Пеевски, за пореден път ще "изконсумират баницата", която им подариха българските политици. Някои от последните, като Ивайло Калфин (вносител на повечето от заменките в правителството на Станишев), и понастоящем са на високи държавни постове!

 

При това положение единственото разумно и справедливо решение е всички неравностойни замени, извършвани през периода на правителствата на Сакскобургготски и Станишев, да бъдат отменени със закон.В противен случай правителството на Бойко Борисов и настоящето парламентарно мнозинство ще се окажат съучастници в прикритието не на едно, а на множество  престъпления, които струват на държавата милиарди лева. На фона на поредното ограбване на българския народ чрез аферата "КТБ", това наистина вече прелива чашата!

Призовавам Ви направете необходимото за приемане на „Закон за връщане на заграбените чрез замени гори и земи“!

Възстановете справедливостта!

 

16.11.2014 г.

Председател на Инициативен комитет,

Александър Каракачанов