ЗЕЛЕН БЮЛЕТИН

На 21.01.2013 г. Комисията по петициите към Европейския парламент в Брюксел разгледа петиция на 2600 жители от община Ямбол относно нерегламентирано сметище на общината и проект за изграждане на Регионално депо за битови отпадъци.

            Основните изводи на комисията относно спазване върховенството на закона в  областта на опазването на околната среда в България са:

            -  лошо прилагане на законодателството, корупция и големи щети върху околната среда;

            - трайна повторяемост на нарушенията на европейското законодателство;

            - липса или фалшифициране на доклади по оценка въздействието върху околната среда.

Потвърждение на тежките обвинения  е случващото се в Кърджали.

Жителите на града са особен чувствителни към  опазването на околната среда, защото с години  са системно обгазявани с вредни емисии, изхвърляни през комините на  ОЦК-Кърджали.

Редно е да си припомним за екологичния геноцид, защото нова беда е надвиснала над кърджалийци.

Лобистката поправка, позволяваща евтино и лесно застрояване на защитени територии и изсичане на гори отпадна!

Парламентът окончателно прие консенсусния текст на Закона за горите 

Лобистката поправка в Закона за горите, която предвиждаше по-лесно и по-евтино застрояване на защитени територии и изсичане на гори в България отпадна. Това стана ясно днес, след като Народното събрание прие на второ четене поправките в нормативния акт, за които беше постигнато съгласие между Комисията по земеделие и гори, Министерството на земеделието и храните, Коалицията неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България”, Гражданско обединение „За Витоша”, инвеститори и общини. 

„Отпадането на тези скандални и опасни поправки от закона е огромно постижение за гражданите на България”, коментираха от Коалицията „За да остане природа в България”. 

Началото: 

През декември 2011 г. Министерският съвет внесе в Народното събрание предложения за поправки в новия закон за горите. В същността си те бяха скандални и безкрайно ощетяващи българската природа и интересите на гражданите. Основният момент беше, че те позволяваха по-лесно и по-евтино застрояване на защитени територии и изсичане на гори в България. Последва шестмесечната кампания срещу внесените предложения с писма, становища, протести и събития, които бяха подкрепени от хиляди граждани. 
Въпреки това, през юни 2012 г. Парламентът одобри тези поправки, което доведе до безпрецедентни граждански протести в цялата страна. Тогава президентът на републиката Росен Плевнелиев наложи вето на закона, а министър – председателят Бойко Борисов инициира диалог, в рамките на който бяха възприети само текстове, за които няма несъгласие от основните заинтересовани. 

Какво още гласува Парламентът? 

Днес Парламентът прие още няколко поправки, които ще доведат до опазването и устойчивото управление на българските гори. 
Това са: 
- въвеждане на политика за всяка гора, която се застроява да се заплаща цена на компенсационно застрояване, която да се използва за създаване на нови гори; 
- поемане от страна на държавните горски предприятия на опазването от нарушения в частните гори до 2 ха; 
- поемане на разходите за горскостопанско планиране на частните гори до 2 ха от държавата; 
- ускоряване на процеса на изготвяне на областни горско-стопански планове и въвеждане на плащанията за екосистемни услуги 

„Считаме, че диалогът е най-добрият начин за разработване на законите в страната и се надяваме той да се превърне в постоянна практика, която да даде възможност за реално участие на гражданите при взимането на решения”, коментираха от Коалицията „За да остане природа в България”. 

Коалицията подкрепя събитието на скиори и туристи от гражданско обединение За Витоша, което ще се проведе днес, сряда 25 юли, в 18:15 пред Столична Община. То ще премине под надслов „Витоша за всички, а не за една фирма!” 
С него протестиращите настояват да има ски сезон 2012/13 г. на Витоша, както и за безопасен и удобен достъп до планината на разумна цена. 

За контакти: 
- Тома Белев, Зелени Балкани, 0888 100 373 
- Александър Дунчев, WWF, 088 55 11 022 

http://forthenature.org/news/2473

За да остане природа в България

 

Шествие 'Не грабете единствения ресурс на България!'

Шествие 'Не грабете единствения ресурс на България!'На 16 май от 18,30 се събираме на площад Света Неделя, за да стигнем отново до Народното събрание! Обявяваме го още отсега и излизаме, без да чакаме решението на депутатите! Ще направим шествие, независимо от резултата от второто четене на промените в Закона за горите!

Елате с нас, защото вие сте нашата сила и ако ви пука, че: 
- Промените в Закона за горите предвиждат за гората да бъде всичко - писта, лифт, стадион, футболно и голф-игрище, сграда за културни и религиозни нужди, мини ВЕЦ-ове и др., освен едно - ИСТИНСКА ГОРА! Такава, каквато я обичаме и сме решени да я пазим! 
- Ще бъде отворена кутията на Пандора, която ще върне гражданските борби за спасяването от застрояване на Черноморието, Пирин, Рила, Витоша, дори Странджа отначало, защото те ОТНОВО ЩЕ БЪДАТ ЗАСТРАШЕНИ! 
- Отново ще бъдат разрешени и сечите на малки частни горски имоти – до 20 декара, което ще доведе до ИЗСИЧАНЕ до голо на почти всички частни гори. Както вече се случи преди години, когато този текст беше в сила! 
- Застрояването ще става бързо и евтино, тъй като инвеститорите ще могат да спестят от таксите и процедурите за изключване от горски фонд. Такси, които до момента се използваха за т.нар. "компенсаторно залесяване". С други думи - ще ни изсекат горите без да е нужна компенсация, защо гората ще продължава да се води ГОРА „НА ХАРТИЯ”. 
ЩЕ ПОЗВОЛИМ ЛИ ТОВА? 

Битката на бизнеса с природата започва да прилича на ВОЙНА! Ние не я започнахме, но ще я спечелим! Ако вие сте с нас! С нас ли сте?

http://forthenature.org/news/2411

 Последна информация

"Скиори и сноубордисти ЗА ГОРИТЕ"

 Вадете екипировката ;) 
Шествие на скиори и снобордисти за горите на България в сряда, 20 юни: Носим си ските и борда, щеките и каските :)

Да покажем на властта, че скиорите и сноубордистите не искат сеч, не искат монопол при ските, не искат лобистки подаръци за офшорната олигархия.

Искаме ГОРА !!!

Настояваме Парламентът да ревизира изцяло скандалните промени при повторното разглеждане на законопроекта. (Президентът вече върна скандалните поправки в Закона за горите)

Шествието тръгва от НДК и приключва пред Парламента.

Сряда, 20 юни 2012:
Събиране пред НДК 18:30 - 19:00
Витошка 19:15
Св. Неделя 19:30
Президентството 20:00
Парламента 20:30

През деня ще има символни акции - to be announced soon.

Протестът е с уведомление до Столична община.
Протестът е законен.
Законен, както и всеки протест, който не е забранен от Кмета на София с нарочна заповед.

Единствено на законен протест е удачно да си носим ските и бордовете, тъй като не се очаква бутане с полицията, нали ;)

Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/282461768519261/

 http://forthenature.org/actions/314

 
Зелена партия подкрепя инициативата на бтв - Да изчистим България за един ден! и призовава своите членове и симпатизанти да се включат активно, не само като участници, но и като организатори!