Учените твърдят, че тъй като изгорелите газове от самолетите се изхвърлят на голяма височина, те въздействат повече върху климата в сравнение със същите емисии на нивото на Земята.От три чаши морска вода се получава една чаша обезсолена и две чаши още по-солена вода,
която изтича обратно в морето и нарушава неговото екоравновесие. 
70% от боклука на планетата се изхвърля в морските басейни, което води до сериозни екологични и икономически последици, влияе и върху човекото здраве.


Езерото Чад в Африка се е свило с 95% от 1960 г. насам,
алармира президентът на Earth Policy Institute Лестър Браун.

Сградите са най-големият производител на СО2 в САЩ.
Днешните къщи са с 45% по-големи отколкото преди 30 години. 

Всеки ден по света умират 5000 деца от болести, свързани с водата.
Тази ситуация се усложнява и от замърсяването на водните басейни - около 70% от индустриалните отпадъци се изхвърлят безнаказано в развиващите се страни. 
Годишното количество на валежите над Африканския континент може да задоволи
основните нужди от вода на 9 милиарда души, което се равнява на един път и половина населението на Земята.

Всяка година в морето се извърлят между 3 и 5 милиона тона петрол!
Това излага на сериозен риск равновесието на морските екосистеми.

Един от всеки трима жители на планетата изпитва недостиг на вода. През 2025 г. това ще се отнася за две трети от световното население.
 
Три милиарда и двеста милиона, по данни на Министерството на околната среда и водите, са найлоновите торбички, които се купуват в България за 1 година. Всеки българин използва по една найлонова торбичка на ден. Това прави 3,2 млрд. на година или 100 на секунда. 80% от тях се използват еднократно. Ако завържем тези найлонови торбички една за друга и ги опънем като въже, то ще покрие два пъти и половина разстоянието до Луната. Найлоновите пликчета, произведени от обикновен полиетилен, ще живеят много по-дълго от нас, защото се разграждат между сто и хиляда години.


 

 500 кг боклуци се събират от живота на един българин за една година. Това сочат официалните данни на Евростат. Така в България за една година се събират 3,5 млн. тона отпадъци. 
тополи


Тополите могат да се справят със замърсяването на околната среда, смятат американски учени.


"гробище" за стари автомобилни гуми
В България всяка година се изхвърлят около 60 000 тона стари гуми.
Вреден отпадък, който не се саморазгражда.


 коледна елхаНевероятно, но факт! И елхите могат да бъдат неекологични...
Внушителната коледна елха на площад Унири в Букурещ, която ще остане там до 6 януари 2008 г., ще изхвърли в атмосферата над 111 тона въглероден диоксид - количество, което произвежда един обикновен автомобил, след като измине 646 000 км! Височината на елхата е 76 м, а украсяването й е поето от голяма банка. Дървото е с диаметър 38 м и тежи 290 тона. То е украсено с 2,4 млн. малки лампи. По данни на банката електрическата инсталация на елхата консумира на ден по 3,92 магаватчаса електроенергия. Т. е. за 37-те дни, през които светещото дърво ще остане на площада, ще бъдат консумирани 145,04 мегаватчаса. Представители на банката заявиха, че през пролетта на 2008 г. тяхната институция ще стартира екологична програма, чиято цел е да бъдат компенсирани вредните емисии на въглероден диоксид във въздуха. Програмата включва засаждането на елхи...


                 Биологично мляко                    
Биологичното мляко съдържа средно 50% повече витамин Е и 75% повече бета каротин (преобразуван от организмите във витамин А), два-три пъти повече антиоксиданти и по-високи нива на необходимите ненаситени мастни киселини. 10 до 15% от горите на България са унищожени през последните 10 години. Това показват данните, събрани от различни природозащитни организации.  

 


 1 акър дръвчета осигурява кислород за 18 души годишно

 


 
По-малко от 1% от водата на планетата Земя е достъпна за употреба от хората.Ако температурата на планетата се повиши с 2,5 градуса по Целзий, това ще изправи 50 милиона от населението пред гладна смърт. 


От преработката само на една алуминиева кутийка кока-кола

може да бъде спестена енергия, необходима за работата на лаптоп в продължение на 10 часа.401 хиляди дървета щяха да умрат за отпечатването на последната книга за Хари Потър в САЩ.
Вместо това обаче издателите избраха да използват само рециклирана хартия. От 2000 г. насам около 6 милиона книги в света са отпечатани по този начин. 23 млн. души пият вода от „европейска линия на живота", но забравят за опазването й
, сочи доклад на WWF (20.03.2007 г.). В последния си доклад „Топ 10 на най-застрашените реки в света", който излиза в навечерието на Световния ден на водата - 22 март, международната природозащитна организация WWF включва Дунав сред десетте реки, изложени на силен риск, заради строителството на язовири, замърсяването и промените в климата. Изграждането на канали и строителството на язовири през последните 200 години са довели до загубата на над 80% от първоначалната заливна територия по течението на Дунав и основните й притоци.


 Водата съдържа 13 000 потенциално токсични елементи.
80% от заболяванията се предават чрез водата. Всяко трето дете в света умира заради замърсяванията на водата.


 


2 млн. деца умират всяка година от болести, свързани с недостиг на прясна вода; всеки ден 3200 деца умират от малария. Според Глобалния доклад за човешкото развитие 1,1 млрд. души нямат достъп до питейна вода, а 2,6 млрд. нямат достъп до елементарни хигиенни условия.


С 1/3 е намаляла площта на горите на планетата Земя през XX век.
В  Африка буквално са изчезнали половината от горите, а в Латинска Америка – една трета от първоначалните им площи.Хиляди животински и растителни видове изчезват.
През миналия, двайсети век, са изчезнали завинаги 25 000 вида висши растения и 1000 вида диви животни. Автомобилните газове са основните замърсители на атмосферата.

 

 Ежедневно от замърсяването на околната среда в света умират 8 000 човека.
 
Замърсените води и въздух са причината за 23% от смъртните случаи.До 2020 година смогът, образуващ се над големите европейски градове,  ще причини смъртта на 8 милиона човека.
  Най-опасни са микроскопичните частици вредни вещества, носещи се във въздуха.