Бойко Борисов угоди на масрафа на Обединените патриоти за експулсирането на руските дипломати. Ако беше в коалиция с Реформаторския блок и Лукарски, нямаше да постъпи по този начин. Великобритания е пуделчето на щатите, което лае вместо тях. Германия и Франция водят изключително опасна политика в Европа. Марката СДС няма да изчезне, защото все ще се намери някой, който ще иска да я използва. Надявам се, за разлика от НФСБ, да не се е превърнала вече във фирма, каза пред BIG5 бившият столичен кмет и депутат от VII ВНС Александър Каракачанов.

- Г-н Каракачанов, поведе ли към гибел и към окончателен край СДС Божидар Лукарски, който заяви, че има много допирни точки с НФСБ на Валери Симеонов?

 

- Зависи какво разбирате под „край“. Ако това означава закриване на партията, няма скоро да се случи, защото винаги ще се намери някой, който да използва името. Ако говорим за излизане от голямата игра за взимане на политически решения, то това отдавна се случи. НФСБ е организация, която може би е близка до СДС. За разлика от Съюза на демократичните сили обаче, формацията на Валери Симеонов е фирма, която има един управител. СДС изразяваше интересите на много хора и се управляваше колективно. Проблемът в случая няма да е разводняването на политическите позиции, защото НФСБ също е дясна партия, а че единият компонент ще е фирма, ако СДС също не се е превърнала в такава същевремнно.

- Това ли е единственият начин десните хора в България да получат представителство в активната политика?

- Ако трябва да бъдем честни, и левите избиратели нямат представители в парламента, защото БСП в момента не е лява партия. Тя е нещо като кентавъра, на който задницата е лява, а предницата – дясна. Хората в България гласуват повече по емоционални и исторически съображения и все повече разбират, че зад етикетите на цветовете не се крие кой знае какво. Главите на избирателите са тотално объркани за това, кое е ляво и кое е дясно. ГЕРБ е една популистка партия, а Бойко Борисов не е този аристократично стоящ с папионка десен водач. Но това е българският десен човек – Бай Ганьо. Героят на Алеко Константинов също не е ляв. Определението за премиера, че не е типично демократичен политик му помага да заеме широкото политическо пространство, което така здраво държи.

- Успя ли да обърка десните избиратели премиерът Бойко Борисов, като реши да не експулсира руски дипломати?

- Напротив, това е един от добрите ходове на Бойко Борисов. Това едва ли е негова заслуга, а по-скоро е притиснат от своите коалиционни партньори в Обединените патриоти, които са някаква мешавица от русофили и русофоби. Ако Борисов беше заедно с Лукарски, например, или с Реформаторския блок в коалиция, сигурно нямаше да предприеме подобен ход. Борисов прояви своята гъвкавост да балансира в политиката във всички посоки.

- Не правили обаче прекалено голям компромис премиерът, що се отнася до важни външно политически решения?

- Мен по-скоро ме интересува, дали се правят компромиси с външната политика, а не толкова, че се е направило едно вътрешно темане. Това, което се случва в Европа, е унизително за самата нея. Една държава като Великобритания, която би дузпата на ЕС, си плете мрежичката по най-елементарния начин. Банален е примерът с лъжата за ядреното оръжие в Ирак, където загинаха стотици хиляди души. Този стил на мащабна световна политика трябва да престане. Живеем в 21-и век, имаме интернет, осведомени сме и не може постоянно да ни лъжат и да сочат Русия. Москва също не е цвете за мирисане. Русия е тоталитарна държава, но САЩ в същото време е олигархична. Великобритания е пуделчето на щатите, което лае вместо тях. Тя ни пробутва една недоказуема ситуация, която може да доведе до дисбаланс в световната политика и удря по обикновените хора. Големите ще се скрият в бункерите, но ние ще пострадаме. В този смисъл, политиката, която водят големите държави като Германия и Франция е опасна.

- България има ли капацитет да стане мост между Запада и Русия?

- Малко е пресилено, защото в днешно време има достатъчно много възможности за подобни мостове. Нека да гъделичкаме своето самочувствие, защото е важно за нас. От време на време ние може да бъдем посредник за някакви дребни неща, но нека да не се заблуждаваме, че няма да ни използват за мост, когато се стигне до големите решения. Факт е обаче, че ние сме някъде между двете страни на конфликта.

- Част от политолозите и социолозите твърдят, че в момента няма алтернатива на ГЕРБ. Съществува ли подобна постановка в политиката?

- Алтернатива като идея и поведение естествено, че има, и то от десетилетия. Ако погледнете БСП, политиката ѝ като управление е била много по-дясна от тази на ГЕРБ и на СДС. От 20 години страна ни се води от неолибералисти. Нашият проблем още от началото на приватизацията е, че не знаем накъде вървим. Аз съм против всякакви заговори и световни конспирации. Не е е проблем, че ни е управлявала Държавна сигурност или някакъв център, а в хаотичния начин на провеждане на мътната река на политиката ни. Всеки политик гледа в близкия хоризонт до следващите избори, а в най-лошия случай – да си оправи личните проблеми. Изключение прави Бойкко Борисов, който е самовлюбен и работи вече само за историята и дори да излиза извън България. Доскоро ни убеждаваше какъв цар на българите е, а вече опитва да е и международен фактор. Няма нищо лошо, ако това е в полза на страната ни.

- Каква е ролята на президента Румен Радев в цялата политическа обстановка?

- Румен Радев е може би най-отговорният президент, който сме имали, защото не се е занимавал с политика преди това. Безспорно той е интелигентен. С малки гафове, които са разбираеми, проявява достойнство и една човешка мъдрост. Спрямо последните двама свои предшественици, Радев е на много по-високо ниво, което е полезно за България.

- Само Иван Костов ли носи вина за разцеплението в дясното пространство?

- Съюзът на демократичните сили беше създаден като обединение между партии от целия политически сектор – ляво и дясно. Иван Костов превърна СДС в партия. Когато процесите в България са бурни, трудно човек може да владее всички. Това не беше еднолична формация като ГЕРБ на Бойко Борисов. В СДС имаше хора със собствени интереси и самочувствие. Създаването на ДСБ само обезкърви „сините“. Иван Костов беше командир. Една позната ми разказваше, че когато той влиза в стаята в парламента, всички стават прави.

- Как ще коментирате идеята на Стефан Софиянски за обединение на старите седесари, които отново да върнат „синия“ дух?

- Историята е показала, че със стари … не се прави нов бардак. Това са мечти на човек, който е извън политиката. Подобно обединение няма как да се случи. В началото СДС беше създаден от различни хора като течение, което трябваше да се пребори с комунизма. Виждаме, че младите не могат да се обединят, а ще искаме подобни компромиси от старите, които имат толкова много грехове. Стефан Софиянски има достатъчно прегрешения не само към СДС, а и към София. Трябваше да е на друго място, а не сега да си гледа живота, но това е друг въпрос. Скелетите в гардероба са прекалено много. Много някой да тръгне след тях, но трудно се съмнявам. В същото време не виждам един журналист, който да попита на жив в ефир Иван Костов – защо продаде тецовете ни на американците и сега трябва да му плащаме масрафа? Подобни хора сега трябваше да са на по-топло място.

Интервю на Васил Василев, BIG5